Omtrent de Sint-Sixtusabdij

De Sint-Sixtusabdij maakt deel uit van de Orde van de Cisterciënzers van de Strikte Observantie (Ordo Cisterciensis Strictioris Observantiae, O.C.S.O.). Het leven van de monniken is in de eerste plaats een leven van gebed. Daarom leiden ze een stil, verborgen en teruggetrokken leven. Het is tegelijk ook een leven in gemeenschap en een leven van arbeid. Volgens de regel van Sint-Benedictus moeten Trappisten voor hun eigen levensonderhoud instaan door middel van handenarbeid. Vandaar dat de broeders van oudsher allerhande ambachtelijke en industriële bedrijvigheden ontwikkelden.

Binnen de muren van de Abdij van Westvleteren is een brouwerij gevestigd. De verkoop van Trappist Westvleteren is de enige bron van inkomsten van de broeders. Toch streven zij geen productie- of winstmaximalisatie na. De inkomsten die gegenereerd worden door de verkoop van Trappist Westvleteren zijn namelijk bestemd voor het levensonderhoud van de monniken, het onderhoud van het klooster, de verloning van de mensen die in de abdij werken en de nodige investeringen. Het overige wordt – zoals de traditie het voorschrijft – besteed aan sociale projecten en mensen in nood.

De jaarlijkse productie van de brouwerij bedraagt ca. 7.000 hectoliter, gespreid over een 40-tal brouwdagen per jaar. Kortom, de monniken van de Sint-Sixtusabdij brouwen om te leven. Ze leven niet om te brouwen.

Momenteel wonen er 19 monniken. De abdij telt ook 9 leken-medewerkers, van wie er 6 in de brouwerij werken onder toezicht van de monniken.

Voor meer informatie betreffende de monnikengemeenschap van de Sint-Sixtusabdij: www.sintsixtus.be.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Abdij Sint-Sixtus vzw

Contact

Donkerstraat 12 8640 Westvleteren

www.trappistwestvleteren.be