Belangrijke mijlpalen in de geschiedenis van de brouwerij van de Abdij van Sint-Sixtus

1814 Jan-Baptist Victoor vestigt zich als kluizenaar in de bossen van Westvleteren.

1831 Enkele monniken van de Franse abdij Mont-des-Cats voegen zich in 1831 bij de kluizenaar en stichten de priorij Sint-Sixtus.

1839 Koning Leopold I ondertekent op 19 april 1839 de brouwlicentie. In juni 1839 werd uiteindelijk voor het eerst officieel gebrouwen. 

  1. De priorij wordt tot abdij verheven.

1860 Ingebruikname van de tweede brouwerij. Het was nog steeds een kleine huisbrouwerij voor eigen gebruik.

1886 De herberg In de Vrede draait een goede omzet en daarom wordt de productie verhoogd. Start van de bouw van een derde brouwzaal.

1896 Ingebruikname van de derde brouwzaal.

1927 Er wordt voor de eerste maal met stoom gebrouwen in de ‘gemoderniseerde’, vierde brouwzaal. Deze bleef dienstdoen tot 5 januari 1990. Door het gebruik van een koelschip smaakten de bieren zuur en werden ze aangezoet.

WO2 Een gebrek aan grondstoffen tijdens de oorlog verplichtte de monniken maar eenmaal om de drie weken brouwen. Een geschreven bron uit 1942 maakt melding dat er onder de brouwers van de streek werd overeengekomen dat ze onder elkaar gist uitleenden om de periodes waarin niet werd gebrouwen te kunnen overbruggen. Het is met andere woorden uitgesloten dat vlak na WO2 de abdij over een ‘zuivere’ gist beschikte, laat staan een zgn. ‘Sint-Sixtusgist’.

1945 De productie van de brouwerij wordt beperkt tot de hoeveelheid die nodig is om in het onderhoud van de abdij te voorzien.

1946 Brouwerij Sint-Bernardus in Watou verwerft de licentie om bier onder de naam Sint-Sixtus te brouwen en te commercialiseren. De bieren die in de abdij zelf nog worden gebrouwen worden voortaan gebotteld in etiketloze flessen.

1976 Bouw van een gistkamer met zes open gistkuipen. De huidige receptuur wordt op punt gezet. Sindsdien wordt voor de bierproductie binnen de abdij Westmalle-gist gebruikt. Einde van het gebruik van het koelschip en het zoetzure bier.

1979 In 1979 werd een afvullijn gebouwd met een capaciteit van ca. 12.000 flessen per uur.

1990 Ingebruikname van de vijfde brouwzaal, die nog steeds in gebruik is.

1992 De Abdij beslist om zelf de commercialisatie van Trappist Westvleteren te hervatten. De benaming "Trappistenbier" mag immers enkel nog worden toegekend aan bieren gebrouwen binnen de muren van een trappistenabdij.

1999 Ter gelegenheid van de opening van het ontmoetingscentrum In De Vrede wordt de donkere Westvleteren 6 vervangen door de Westvleteren Blond.

2002 Westvleteren 12 voor de eerste maal uitgeroepen tot ‘beste bier van de wereld”.

2006 Lancering van de ‘biertelefoon’.

2013 Een nieuwe bottelarij wordt in gebruik genomen.

2016 Bouw van een volledig nieuwe nagisting met opslagruimte.

2019 De biertelefoon wordt vervangen door een online reservatiesysteem.

2021 Eerste volwaardige e-commerceactiviteiten met leveringen aan huis.

2022 Trappistenbieren van Westvleteren krijgen opnieuw etiketten.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Abdij Sint-Sixtus vzw

Neem contact op met

Donkerstraat 12 8640 Westvleteren

www.trappistwestvleteren.be